Medikal Estetik

Estetikte Altın Oran

Estetikte Altın Oran

Estetikte simetri, oran ve denge önemlidir. Altın oran tasarımı ve analizi ise daha üst bir kavramdır. Tabiattaki canlıların uzuvlarının oranı da bu orana göre uyumludur. Altın orana uyumlu ve uygun ölçülerdeki canlıların ve cansız objelerin daha estetik ve güzel göründüğü savunulur. Yüzdeki simetri de estetik görsellikte çok önemlidir, nedeni ise içgüdüsel olarak doğumsal veya sonradan edinilmiş bir kusurun olmamasının algısını sağlar. Ancak bu oranlandırma, bilim adamları ve sanatkârların beraberce kabul ettikleri “ideal bir insan yüzü veya vücudu” için geçerlidir. Yani her insanda bu oran tam doğru olmayabilir.

Altın Oran Nedir?

Altın oran insanın fark ettiği doğadan çıkmış bir orandır. Altın oran, 1 sayısına eklendiğinde kendi karesine eşit olan iki sayıdan biridir. Başka bir ifade ile altın oran 1,618033…. olarak devam eden ondalık sayıdır. Felsefik anlamda altın orana “göz nizamının oranı” da diyebiliriz.

Bir doğru parçasını iki parçaya bölelim: Bir parçası 1 birim diğer parçası x birim olsun.

Bu durumda 1 birim olan parçanın x birim olan parçaya oranı ile x birim parçanın tamamına oranı eşittir.

Uzun kenarı 1.61803 kısa kenarı 1 olan dikdörtgene altın dikdörtgen denilmektedir. Bu göze en hoş görünen dikdörtgendir. Eski mimarı yapılar bu dikdörtgenle yapılmıştır. İkiz kenar üçgende taban 1 ikiz kenarlar 1.6803 olursa buna altın üçgen denilir. Bu altın üçgende taban açıların açı ortayları karşılarındaki kenarları altın oranda bölmektedir ve yeni altın üçgenler yapmaktadır. Bu yeni altın üçgenlerde baştaki açı ortaylar tekrar çizildiğinde yeni altın üçgenler elde edilir. Bu çoğaltmayı altın dikdörtgen içinde yapabiliriz. Böylece logometrik bir spiral elde edilir.

İnsan yüzü, İnsan bedeni, Akciğerler, Kalp Atışları, İşitme ve Denge Organı hatta DNA gibi insan vücudunda çoğu organ ve yapıda bu oranlara rastlamak mümkün.

Bazı altın oranlar:

Yüz Baş Oranı

Göz genişliği ile göz bebeği genişliği

Burun delikleri genişliği ile burun taban genişliği

Burun uzunluğu ile burun yüksekliği

Yüzün boyu ile Çene ucu-kaşların birleşim yeri arası

Ağız boyu ile Burun genişliği

Yüzün boyu ile Yüzün genişliği

Örnek

Gözler başın yüksekliğinin tam ortasında yer almaktadır

İki göz arasındaki mesafe bir gözün genişliği kadardır ve burun genişliğini belirler

Enine baş ölçüleri dört göz kadardır

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir