Işık Dolgusu
Işık Dolgusu nedir?
Bu isim üretici firma tarafından verilmiştir. Işık dolgusu, cilde ışığı yansıtma kapasitesini geri vermek için üretilmiş mezoterapi ve dolgu tekniklerini birleştiren bir konsepttir. Bu içerik hyalüronik asit ve yeniden yapılandırma kompleksinden (8 amino asit, 3 antioksidan, 2 mineral ve 1 vitamin) oluşmaktadır.
Hyalüronik asit nedir?
Hyalüronik asit, insan vücudunda ve daha birçok canlıda doğal olarak bulunan bir polisakkarittir. Yani doğal bir şekerdir. Bu madde hücre büyümesinde önemli rol oynar. Cilt içinde, kaslarda ve kemiklerde, özellikle eklemlerde bulunur. Hyalüronik asit eklemlerin kayganlığını sağlar. Genç yaşlarda cildi gergin ve eklemleri hareketli tutmak için yeterli olan hyalüronik asit miktarı yaşamız ilerledikçe azalır. Hyalüronik asit, kendi hacminden bin kat fazla su tutabilir. Bu nedenle enjekte edildiği yerde uzun süre şeklini muhafaza edebilir.
![dr-huseyin-ulger-dolgu-yanak](https://drhuseyinulger.com/wp-content/uploads/2022/11/dr-huseyin-ulger-dolgu-yanak.jpg)
Gözaltı ışık dolgusunun etkileri nelerdir?
Gözaltı ışık dolgusu öncelikle gözaltı çukurunun güvenli bir şekilde düzeltilmesini destekler. Bu bölge için üretilmiş özel bir dolgu maddesidir. İçerisinde yer alan yeniden yapılandırma kompleksi sayesinde göz çevresi derisinin kalitesini artırmaya, gençleşmesini sağlamaya, şişlik, morluk ve halkaların giderilmesine yardımcı olur.
![8](https://drhuseyinulger.com/wp-content/uploads/2022/11/8.png)
Gözaltı ışık dolgusu bir çeşit midir?
Işık dolgusu tanımlaması bir üretici firmanın verdiği isimdir. Birçok firmanın gözaltı için kullanılan dolguları mevcuttur.
Kalıcılık süresi nedir?
Işık dolgusunun kalıcılık süresi ortalama 06 – 18 ay civarındadır. Bu süreler kişinin cinsiyetine, yaşına, yaşam koşullarına ve genetik faktörlere göre değişebilmektedir. Tekrar uygulamalar kalıcılık süresini artırmaya yardımcı olmaktadır.
Yan etkileri var mıdır?
Her enjeksiyonda olduğu gibi bazen morarma ve şişme oluşabilir. Bu yan etkiler 3-5 gün içinde kaybolur. Nadiren de olsa 6 ay veya 1 yıl sonra aşırı ödem reaksiyonu görülebilmektedir. Oluşabilecek yan etkilerin tedavisi mümkündür.
PRP (Platelet Rich Plasma/Trombositten Zengin Plazma)
Yasal Boyut
Kan alma ve enjeksiyon yapma bir sağlık personeli uygulamasıdır. Enjeksiyonla PRP uygulaması bir hekimlik uygulamasıdır. Dermaroller ile yüzeysel PRP uygulamasını estetisyen yapabilir.
Kan
Kan hücreleri kemik iliğinde üretilir. 3 çeşit kan hücresi vardır. Eritrosit (kırmızı kan hücresi, oksijen taşır), lökosit (savunma hücresidir), trombosit (pıhtılaşma hücresidir).
Trombosit
Kanın içinde bulunan, kanın pıhtılaşmasında görevli hücredir. İçlerinde büyüme faktörü (growth factor) vardır.
Büyüme Faktörü
Hücre yenilemesini, onarımını, büyümesini, kolajen artışını hızlandırır, yara iyileşmesinde etkilidir.
PRP nedir?
Kişiden alınan tam kan santrifüjle ayrıştırılarak içinde yoğun şekilde (3- 8 kat yoğun) trombosit bulunan plazma elde edilir. Kırmızı kan hücreleri ayrıştırılmış olur. Yani içinde yoğun şekilde büyüme faktörü bulunan plazma elde edilmiş olur.
PRP ne işe yarar?
Gençleştirme tedavilerinde (kırışıklık, hacim ve elastikiyet kaybı, sağlıksız görünen cilt), saç dökülmesinde (en hızlı sonuç alınan yöntemdir) yara tedavilerinde, yara izi tedavilerinde, gebelik çatlaklarında etkilidir. Kol ve bacak içlerinin sıkılaştırılmasında, leke tedavisinde ve deri döküntülerinde etkisi azdır. Ayrıca eklem içi, kas-tendon içi gibi ileri uygulamaları mevcuttur.
Yan Etkiler
Kişinin kendine ait ürün olduğu için genel olarak yan etkisi yoktur. Ancak nadiren tüpteki pıhtılaşma önleyici maddeye karşı alerji gelişebilir. Steril çalışılmadığı taktirde enfeksiyon riski de mevcuttur. Uygulama bölgelerinde 1-2 günde geçen hafif kızarıklık, hafif ödem oluşabilir.
Kontrendike (Uygulanması Sakıncalı) Durumlar
Düşük trombositi olanlar, kan sulandırıcı kullananlar, aktif sistemik enfeksiyonu, karaciğer yetmezliği olan hastalar, kanser hastaları (tedbir amaçlı), gebelik.
Kimlere yapılır?
25-80 yaşlarında, kontrendike grup dışındaki herkese uygulanabilir.
Uygulama Süreleri
Her 2-4 haftada bir uygulama yapılabilir. Bir yılda ortalama 4-6 seans yapılabilir. Bir uygulamanın tam etkisi 4-8 haftada oluşur. Her uygulamanın kalıcılığı 12-18 aydır. PRP’nin etkisi 2-3 seans sonra fark edilmeye başlar.
PRP Hazırlanması
10 ile 40 ml arasında venöz kan alınır. Yüz uygulamaları için 10 ml kan yeterlidir. Alınan kan ya direkt PRP tüpüne alınır ya da enjektöre alındıktan sonra tüpe (içinde sitrat, pıhtılaşmayı engelleyen madde olan) konulur. Alınan kan hafifçe çalkalanır. Kan tüpü karşılığına da aynı ağırlıkta tüp alınarak santrifüj aletine yerleştirilir. Cihazın kapağı kapatıldıktan sonra cihaz 9 dk ve 3200 devire ayarlanarak çalıştırılır. Cihaz durduktan sonra kan tüpü hareket ettirilmeden çıkartılır. Eğer hareket ettirilirse hücreler tekrar birbirine karışır. Hücreler karışırsa santrifüj işlemi tekrar yapılmalıdır. Ayrışmış tüpün 1/3 alt kısmında kırmızı kan hücreleri vardır, bu tabaka kullanılmayacaktır. Orta kısım beyaz kan hücrelerinden üst kısım ise trombositten en zengin bölümlerdir.
Orta ve üst tabakadaki plazma steril bir enjektörle alınır ve steril ama içinde sitrat olmayan tüpe aktarılır. Ürün uygulamaya hazırdır. Uygulama enjektörüne çekilir.
Uygulama Öncesi
Uygulama alanı lokal anestezikle uyuşturulabilir (20-30 dk beklenmelidir) ama uygulamadan önce mutlaka cilt temizlenmelidir.
Uygulama Şekli
Gençleştirme ve saç dökülmesi tedavilerinde enjeksiyonla uygulamalarda ürün cilt içine verilir. Dermaroller ve dermapen uygulamalarında ise cilt üzerine (yüz, boyun, dekolte, el, saç) sürülerek uygulanır. Enjektörde çekili olan PRP damla damla dermaroller veya dermapen uygulama alanlarına dökülür. Tek başına maske olarak veya maskelere katılarak da uygulamak mümkündür. Ayrıca hastanın kendi kullandığı kremine katarak buzdolabında saklamak şartıyla iki hafta süresince kullanılabilir.
Uygulama Sonrası
Bir gün süreyle yüze su temas etmemelidir. Makyaj, kapatıcı uygulanmamalıdır.
PRP Kitleri
Birçok çeşit hazır PRP kitleri mevcuttur. İçerisinde PRP kullanımı için gerekli her şey mevcuttur. Yerli ve yabancı üretim bulunabilir. Yerli üretimlerin fiyatları ithal ürünlere oranla daha uygundur.
PRP Ücreti
Uygulanan bölgeye, miktara, kitin maliyetine ve merkezin ücret politikasına göre değişmektedir.