Tamamlayıcı Tıp

Hacamat

Hacamat nedir?

Vücudumuzun çeşitli bölgelerinden yardımcı aletler kullanılarak (çoğunlukla kupa) toksik elementleri barındıran arterio-venoz kan yapıları ve lenf sıvılarının dışarıya atılması ve ilgili alanlardaki sinir sisteminin uyarılmasıdır.

Damardan kan alınmasından farkı nedir?

Damardan kan alma yöntemi venöz (kirli) sistemden büyük venler kullanılarak yapılır. Hacamat ise deri yüzeyinde kesiler oluşturularak ven, arter ve lenf sistemindeki kan ve kan dışı şekilli yapıların ve sıvıların dışarı alınmasıdır. Damardan kan alma ile hacamat farklı şeylerdir. Hacamatın yerini tutması mümkün değildir. Hacamatı yalnızca kanın dışarı alınması olarak değerlendirmek yetersiz kalır. Hacamatın kan alma işleminden önemli bir farkı da hastalıkların özel bölgelerindeki deri yüzey sinir uçlarının uyarılmasıdır. Bu sinir uçlarının olduğu bölgeler akupunkturda da tedavi amacıyla uyarılmaktadır. Hacamatta da kan alma işleminin dışında tedavi amaçlı sinir sistemi uyarılmaktadır. Bu sayede bazı akupunktur noktaları da uyarılmış olur.

Hacamat Tarihi

Hacamat bilinenin aksine İslamiyet’le başlamamıştır. M.Ö 5000 yıllık geçmişi vardır. Hz. Adem’den bugüne birçok Peygamber, Hipokrat ve İbni Sina gibi tıp ve bilim adamları bu yöntemi kullanmışlardır.

Hacamat kanının içeriği nedir?

İnsan fizyolojisinde dışarıdan aldığınız ve kendi ürettiğimiz zararlı atık maddeler beş yolla dışarı atılır. Bunlar karaciğer, akciğer, böbrekler, dalak ve deri organlarıdır. En önemlisi olan karaciğerde detoksifikasyon işlemi ile zararlı atık maddeler zararsız hale getirilir. Bu işlem günümüzde yeme alışkanlığındaki doğallıktan uzaklaşma ve karaciğerin yağlanması nedeniyle yetersiz kalabilir. Ciltteki ter bezleri kanalıyla da toksik elementler atılmaya çalışılır. İnsanların ter kokularının milletler ve ülkeler göre farklı olma nedeni de bu yüzdendir. Cilt ve cilt altındaki kapiller (kılcal damar) yapılardaki bu zararlı atılamayan maddeler dolaşım bozukluğuna bazen inflamasyon dediğimiz iltihabi sistemlerin harekete geçirilmesine neden olabilir. Bu durum bazen adı konulamayan şikâyetlere ve ‘Otoimmün Hastalıklar’, ‘Nedeni Bilinmeyen Ateş’, ‘Romatoid Artrit’ gibi hastalıklara neden olabilir. Hacamatla alınan kanda bu hastalıklara sebep olacak sistemleri harekete geçirecek ter bezlerinin dışarıya atmada yetersiz kaldığı atık maddeler ve serbest radikaller bulunur. Hacamat vücudumuzda biriken cildimizde depolanan toksik (zararlı maddeler) maddelerin düzenli aralıklarla dışarı atılma işlemidir.

Hacamat Öncesi Dikkat Edilecekler

Aç karna yapılmalıdır. En az 3 saat önceden yeme içme kesilmelidir. 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmamalıdır. 24 saat öncesinden cinsel ilişki yapılmamalıdır. Spor yapılmamalı, vücut dinç olmalı ve en az 12 saat öncesinden kan akışkanlığını ve pıhtılaşmasını bozacak ilaçlar (NSAİİ, Aspirin gibi) alınmaması gerekir.

Hacamat ne için yapılır?

Hem tedavi hem de hastalıklara karşı koruyucu amaçlı olarak yapılmaktadır. Her hastalığın hacamatla tedavisi mümkün değildir. Ancak koruyucu amaçlı olarak yapıldığında bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı koruduğu ispatlanmıştır. Bu nedenle hacamatı özellikle koruyucu amaçlı uygulamak tıbben daha uygundur. Hastalıklara karşı tedaviye yardımcı olduğu da unutulmamalıdır. Hacamat koruyucu tedavide esas yöntemlerden biridir.

Çocuklara hacamat yapılır mı?

40 günlük bebeklerden itibaren yapılabilir. İnce çizgilerle başlar daha sonra yaş arttıkça miktar arttırılır. Çocuklarda hacamat iştahı arttırır, kilo almasını kolaylaştırır. İmmün sistemini (vücudun savunma sistemi) güçlendirerek sık hastalanmasını engeller. Boy ve kilosunun artmasına yardımcı olur. Vücudun gelişimini sağlayan enzimlerin ve hormonların dengesini korur ve sağlıklı üretimini sağlar. Bu sayede çocuğun saçları ve cildi daha canlı olur. Dikkat eksikliği, huzursuzluk, derslere karşı ilgisizlik, aşırı hareketlilik gibi sorunlara hacamat çözüm de yardımcı olabilir.

Kuru-yaş hacamat nedir?

‘Kuru Hacamat’ hacamat öncesi yapılan kupa işlemidir. Bu sayede bölgenin kanlanması arttırılır ve anestezi oluşturulur. ‘Yaş Hacamat’ ise klasik olarak bilinen kupa yardımı ile cilt altı lenf ve kapiller yapılardan kanın dışarı alınma işlemidir.

Hacamat nasıl yapılır?

İlgili bölgelere kupa ile vakumlama uygulanır. Yeterli vakumlama sağlandıktan sonra, vakumlama bölgesine boyu 1 cm’i, derinliği ise 1-2 mm’yi geçmeyecek şekilde epidermise (derinin en üst tabakası) küçük çizikler atılır. Daha sonra o bölge tekrar vakumlanarak orada toplanan kanın dışarı çıkması sağlanır.

Hacamat ağrılı mıdır?

Çok hafif sızı şeklinde ağrı olabilir.

Hacamat uygulama yaş aralığı nedir?

60 yaş altındaki erişkinlere uygun görülürse hacamat yapılabilir. Genel bilgi olarak ise cinsiyet farkı gözetilmeden 60 yaş üstünde hacamat önerilmez. Çünkü yaş ilerledikçe kronik hastalıklar başlar. Bu hastalıkları en önemlisi tabii ki kalp hastalıklarıdır. Hacamatla alınan kan sonrası hastada oluşabilecek vazovagal senkop (bayılma) ile hastada istenmeyen klinikler oluşabilir. Ayrıca ileri yaşlarda kemik iliği de yaşlandığı için alınan kana reaksiyon farklı olabilir. Bu ve benzeri sebeplerle 60 yaş üzeri bayan ve erkeklere yapılması uygun değildir fakat istisnai durumlar da vardır. Örneğin polisitemi diye bilinen kan fazlalığı hastalığı olanlar, sigara içen hastalar ve KOAH diye bilinen akciğer kronik hastalıklarında hacamat doktor kontrolünde yapılabilir.

Hacamat hangi günlerde yapılır?

Ayın (Hicri) 17.19.21. günlerinde yapılması uygundur. Hicri Ay’ın 5’i ile 25’i tarihleri arasında mahsur yoktur, en faydalı olanı ise Hicri Ay’ın 3. haftasında yapılanıdır. Çünkü ayın çekim gücüne göre kanın volümü ve kanın periferde (vücudun dış çevresinde) göllenmesi arttığından 17.19.ve 21. günlerinde yapılması daha faydalıdır. Koruyucu amaçlı yapılmak isteniyorsa bu takvime dikkat edilmesi daha faydalı olur. Önerilen günler ise Pazartesi, Salı ve Perşembe günleridir. Bu günler ve takvim, acil olmayan durumlar için geçerlidir. Acil durumda kurallar ortadan kalkar ihtiyaç durumunda hemen yapılır. Örneğin ayak bacak kol ağrılarında hemen yapılabilir.

Hacamatta uygulama saati önemli midir?

Saat olarak en iyi zaman ise güneşin doğuşundan sonraki 2. ve 3. saatlerdir. Cumartesi ve çarşamba günleri hacamat gündüzleri yapılmaz. Cumanın arkasından cumartesi geldiği için cuma günleri 24 saat boyunca hacamat yapılmaz. Günlerle ilgili durumlar geçmişten gelen tavsiyelerdir. Bu nedenle çeşitli yorumlar getirilmiştir.

Hicri takvime göre gün ne zaman başlar?

Hicri ve dini esaslara göre akşam ezanından akşam ezanına gün değişimi olur. Perşembe akşamına cuma gecesi denmesi bundandır. Dolayısıyla cuma akşam ezanı okununca cumartesi günü başlamış olur ve gece önce olduğundan cumartesi gecesi olur.

Hacamat için uygun mevsim nedir?

Eğer acil bir durum söz konusu değilse ilkbahar ve sonbaharda hacamat yaptırmak tavsiye edilmektedir. Sıcak günlerde fizyolojik olarak yapılması uygun değildir. Bayılmaya hatta ölüme sebep olabilir. Ancak ACİL durumlar istisnadır. İslam tarihinde alimler 3 ayda bir yapılmasını tavsiye etmişleridir.

Hacamatta kaç kupa kullanılmalıdır?

5-6 kupadan az uygulama faydasız olabilir. 10 kupadan daha fazla uygulama zararlı olabilir. Hipotansiyonu olan kişilere hacamat 3 kupadan fazla yapılmaz.

Hacamat kimlere yapılmaz?

60 yaş üstü kronik kalp hastalığı olanlara, kalp pili olanlara, kanın pıhtılaşma problemi olan kişilere (hemofili A – B), adetli kadınlara hacamat yapılmaz. Ayrıca varis üzerine, fıtık bölgesine ve cilt hastalıklarının (sedef vb.) direkt üzerine hacamat yapılmaz.

İşlem Sonrası Yapılması Gerekenler

İşlem sonrası iki saate kadar bir şey yiyip içilmemesi, bir gün sonra banyo yapılması uygundur. Hacamat sonrası bir miktar iştah açılabilir. Yara yerine hızlı iyileşmesi için sarı kantaron ve zeytinyağı önerilir, başka bir şey sürülmesine gerek yoktur. Hijyen koşullarına dikkat edilmesi yeterlidir. Hacamattan sonra 2 – 3 gün, proteinden ve yağdan zengin gıdalar (et, süt, süt ürünleri vb.) tüketilmemelidir. Yine hacamattan sonra 2 gün cinsel ilişki olmamalıdır. Hacamattan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmek çok faydalıdır. Her iki gıdanın ortak özelliği damar açıcı olmasıdır.

Hacamattan sonra iz kalır mı?

Derin kesi oluşturulursa iz kalır. Normal koşullarda kesi derinin epidermisini geçmemelidir. Eğer daha derin tabakalara (dermis ve daha altı) girilir ise dermiste oluşturulan kesinin iz bırakma ihtimali yüksektir. Bu sebeple hacamat cilt yapısının fizyolojisine vakıf otoriteler tarafından yapılmalıdır.

Hacamat saçlı deriye uygulanır mı?

Evet yapılır. Ancak saçlar kesilmeden yapılan uygulamanın iki önemli sakıncası vardır. Hijyen ve efektif (verimli) olmadığından saçların kesilmesi daha uygundur. Buna rağmen bir kısım sosyal vs. şartlar göz önünde bulundurularak saçlar tıraş edilmeden hacamat uygulaması gerçekleştirilebilir.

İlk defa yaptıranlar ne zaman hangi sıklıkta yaptırmalıdır?

Ömründe hiç hacamat yaptırmamış bir kimsenin, daha faydalı diye uygun olan hacamat mevsimini veya hicri takvimi beklemek yerine ilk fırsatta yaptırması daha uygundur.

Zira uygun günün gelmesini beklemek kanda bulunan mevcut alerjen/toksik maddelerin yayılmasına/artmasına sebep olur. Hiç hacamat yaptırmamış biri için bir ay arayla; ara vermeden sırt, kafa ve diz hacamatını yaptırdıktan sonra düzenli olarak yılda üç veya dört kez yaptırsa olması muhtemel birçok hastalık için koruyucu önlem olur.

Hamilelere uygulama yapılır mı?

Bebeğin gelişiminin başladığı ilk 3 ay hariç diğer zamanlarda hamilelere de hacamat yapılabilir.

Hacamat hangi sıklıkta uygulanır?

Sağlıklı erişkinlere yılda 2-3 kez koruyucu amaçlı hacamat önerilmektedir. Hastalık amacıyla yapılıyor ise, doktor tarafından yapılan program çerçevesinde yapılmalıdır. Bu bazen ayda bir olabileceği gibi, birkaç hafta ara ile de olabilir. En faydalı hacamat hastalanmadan önce yapılan hacamattır.

Hangi bölgelere uygulama yapılmaz?

Ense kökünden ve bebeklerde bıngıldak bölgesinden yapılmaz. Erişkinlerde unutkanlık ve kalıcı görme kusurlarına neden olabilir. Bebeklerde ise basınç artışı ile beyinde kalıcı hasarlar oluşabilir.

Hacamat noktaları nerelerdir?

Vücutta yaklaşık 40 tane hacamat yapılacak ESAS nokta vardır.

Kafa arkası, şakak bölgesi, alın bölgesi, boyun bölgesi, omuzlar, kürek kemikleri arası, kulak alt kısmı, kürek kemikleri altı, bel bölgesi, kuyruk sokumu, diz bölgesi, baldırların arkası, ayak bileği bölgesi, topuk üstü bölge bu noktalardan bazılarıdır.

Hastalıklara yönelik standart hacamat noktası yoktur. Her hastalığın etyolojisini ortaya koyup, ona yönelik hacamat uygulaması yapılmalıdır.

Tarama hacamatı nedir?

Tarama hacamatı sırttan başlanmalı ilk önce C7 (Du14), sonra L4 (Du3) ve en son T5 (Du11) kahil notasından yapılmalıdır (vücut ilk önce bu noktalardan toksinleri dışarı atmaya çalışır yani ana tıkanıklık noktaları). Hangi hastalık olursa olsun ilk önce bu 3 tarama hacamatı (sırttan, kafadan, bacaklardan) yapılmadan diğer hastalıklara özel hacamat tedavilerine geçilmemelidir.

Oruçlu iken hacamat yapılır mı?

Yapılmasında bir sakınca yoktur.

Güneş hacamatı nedir?

Çocuklara, kandan korkusu olanlara, ilk defa yapılacak olanlara sırt bölgesinden tek noktadan yapılan özel tekniği olan hacamat yöntemidir.

Hangi hastalıklarda önerilir?

Yaşı ve fiziksel durumu uygun olan herkese koruyucu amaçlı da olsa hacamat yapılması önerilir. Hastalık olarak da migren ve migren dışındaki baş ağrısı olanlar, kontrolsüz tansiyon şikâyeti olanlar, polisitemili hastalar, sigara bağımlısı olanlar, sık hastalanan kişiler, hafıza problemi yaşayanlar, görme problemi yaşayanlar, anlamsız yaygın ağrılar çekenler, huzursuz bacak sendromu olanlar, aşırı stresli işlerde çalışanlar, iştahsızlık sorunu olanlar, vücudunda anlamsız (tanı konulamayan) yaraları olanlar, gelişme problemi yaşayan çocuklar, diş eti hastalıkları olanlar, uykusuzluk veya çok uyuma problemi olanlar, dikkat eksikliği ve derse ilgisizliği olan gençler hacamat olabilir. Aslında tüm hastalıkların çözümü noktasında vücudun gereksiz iltihabi yükünün atılması birinci şarttır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir