Medikal Estetik

Dolgu

Dolgu

Dolgu nedir?

Yüzde yaşlanmayla birlikte oluşan kırışıklıkları,çökmeleri azaltmak,lifting etkisi oluşturmak ve volüm kaybını geri yerine koymak için laboratuvar ortamlarında üretilmiş doğal ,yarı doğal ve sentetik jel kıvamında şeffaf veya farklı renk görünümlü ürünlerdir.Günümüzde en çok hayvansal kaynaklı olmayan ve tüm yaşayan organizmaların bağ dokusunda, eklem içi sıvısında, hücreler arası dokusunda ve derisinde doğal olarak bulunan “hyaluronik asit” içerikli dolgu maddesi kullanılmaktadır.

Kalıcı olmayan dolgu maddeleri ( natürel , doğal ) :

Hyalüronik asit; aslında polisakkarit yapısında bir şeker zinciridir. İnsan vücudunda, canlılarda doğal olarak bulunur. Doğal olarak dokularda var olan hyalüronik asidin işlevi, deriye suyu taşımak ve sabitlemektir. Sentetik veya hayvan orijinli olan asit, vücut tarafından kolayca kabul edilebilmektedir. Bu maddenin hücre bölünmesi, eklemlerin kayganlığının sağlaması ve cilde gerginlik vermesi gibi görevleri vardır.

Hyalüronik asit kendi hacminden bin kat fazla su tutabilir ve enjekte edildiği yerde uzun süre şeklini muhafaza edebilir.Uzun süre kalmasının sebebi ürünün çapraz bağlarla güçlendirilmesidir. Özel laboratuvar şartlarında üretilerek kozmetik uygulamalara sunulmuştur. Ortalama 6-18 ay içinde vücut tarafından metabolize edilerek atılmaktadır.Bu dolgularda alerjik reaksiyon görülmediğinden herhangi bir alerjik test gerekmez.

Bu grupta Teosyal,Juvederm,Restylane, Belotero,Neauvia,Radiesse,Perlane, Puragen,Varioderm,Surgiderm,Amalian, İdea,Perfectha,dermadeep,rofilan, gibi bir çok farklı marka bulunmaktadır.

Yarı kalıcı dolgular:

Bu dolgu maddelerinin etkinlik süreleri 3-5 yıl arasında değişmektedir.Her maddenin farklı bir etki mekanizması vardır.Ellanse,Sculptura,beautical 2/5, aquafilling,aqualift gibi.

Kalıcı Dolgular:

Bu dolgular kalıcıdır,vücut parçalayıp atamaz. Bioalcamid, aquamid, arteplast, artecoll vs.gibi.

Dolgu maddeleri nasıl etki eder?

Hyaluronic asit içeren dolgu maddeleri kullanılacakları bölgeye ve derinliğe göre seçilir. Küçük partiküllü ürünler daha ince çizgilerde, büyük partiküllü ürünler ise daha kalın çizgilerde kullanılır.Tamamıyla biyolojik emilimi olan bir ürün olup organizma onu CO2 ve H2O’ya çevirmektedir. Enjeksiyonu takiben dolgu maddeleri vücut dokularıyla birleşir. Doğal bir şekilde oksijen, hormon ve besleyici elementlerin geçişine izin verir. Sağlıklı ve doğal bir görünüm sağlar.Hacim ve nem sağlar. Bir süre sonra normal biyolojik süreçlere bağlı olarak yıkılır ve vücuttan atılır.

Dolgu maddeleri hangi durumlarda uygulanır?

Ağız ve burun çevresindeki çökme,sarkma ve çizgiler,foto yaşlanma çizgileri,dudak büyütme,dolgunlaştırma,kontürü belirginleştirme,volüm arttırma (yanak,çene,şakak),kaş arası çizgileri,alın çizgileri,göz etrafındaki çizgiler ve göz altı çukurları,kaş kaldırma,yüzde lifting etkisi oluşturma,akne skarları,herhangi bir sebeple oluşmuş çukur yara izleri,burun ucu ve burun sırtı çukurları.

Dolgu ile tedavinin yan etkileri var mıdır?

Uygulama bölgesinde kısa süreli kızarıklık, şişlik, morluk, hafif derecede kaşıntı oluşabilir.Uzun dönemli alerjik etkiler çok nadirdir.gelişirse de tedavisi mümkündür.Çok çok nadiren de olsa damar içine kaçan uygulamalarda ve damara dolaşımı bozacak düzeyde bası yapan durumlarda,doku kaybı,emboli ve emboliye bağlı olarak görme ve nörolojik sistem de dahil fonksiyon kaybına yol açabilir.Hyaluronik asid in eritilebilir bir dolgu maddesi olması bu tür risklere erken müdahale ve tedavi etme şansını arttırmaktadır.

Tedavinin etkisi ne kadar sürer?

Tedavinin sürekliliği cildin dokusu, kişinin yaşam tarzı, hastanın yaşı ve enjeksiyon tekniğine göre değişebilmektedir. Kullanılan maddenin özelliğine göre hyalüronik asit içeren preparatlarda 6-18 ay,Hidroksi apatit içeren preparatlarda 1-2 yıl, kalıcı dolgularda ise ömür boyu devam eder.

Dolgu maddeleri kimlere uygulanmaz?

Gebelerde ve emzirenlerde (yeterli çalışma yoktur),12 yaş altındakilere,immünsüpresif tedavi uygulananlara yapılmamalıdır.Ayrıca, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine enjekte edilmemelidir.

Dolgu enjeksiyonu nasıl yapılır?

Dolgu enjeksiyonu muayenehane koşullarında gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlemden önce uygulama bölgesine ağrı kesici krem uygulanır. İşlem sırasında buz ile soğutma yapılarak hasta konforu en üst düzeyde tutulur. İşlem uygulama bölgesinin çokluğuna göre 10-30 dk. arasında sürmektedir.İşlem sırasında çok ince iğne uçları kullanılır .Bazı dolguların içinde anestezik madde bulunmaktadır.

Dolgu enjeksiyonu ile birlikte diğer ameliyatsız estetik işlemleri yapılabilirmi?

Yüz dolgusu ile diğer ameliyatsız medikal estetik uygulamalarının bir arada yapılmasına hiçbir engel yoktur.Hatta daha iyi sonuçlar sağlamak için çoğu zaman bu uygulamalar birlikte yapılmalıdır.Örneğin göz altı, kaş arası ve yanak dolgusu ile birlikte kaş arası, alın ve göz çevresine yapılacak bir botoks uygulaması son derece başarılı estetik sonuçlar sağlayacaktır.İp,PRP ve mezolifting uygulamalarıda yine sıklıkla birlikte kullandığımız işlemlerdir.Hangi hastaya hangi yöntemlerin birlikte kullanılacağına yapılacak görüşmede talepler doğrultusunda birlikte karar verilmelidir.

Kanülle dolgu uygulaması nedir ?

Dolgu maddesi uygulanırken genellikle iğneler kullanılır. Bu iğneler son derece ince olmakla birlikte bazen hassas ciltlere sahip hastalarda morarma yapabilmektedir. İşte bu durumdan kaçınmak amacıyla iğne kadar ince ancak ucu sivri olmayan kanül denilen uçlarla da dolgu uygulaması yapılmaktadır. Bu sayede şişlik ve morluk oluşmamaktadır.

Dolgu maddelerinin fiyatları ne kadardır?

Dolgu fiyatları kullanılan dolgu maddesinin türüne, markasına, süresine,kaç adet kullanılacağına ve uygulama yapılan yerine göre değişmektedir.Bazen bir dolgu yetebileceği gibi durumunuza göre daha çok sayıda dolgu maddesine ihtiyaç olabilir. Bu durumda ücret değişecektir. Bunun için muayene olmanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir